Upisi u najbolje autoškole

kvalitetna edukacija i vrhunski rezultati prilikom polaganja vozačkog ispita

Prometni propisi i pravila / Uočavanje prometnih uvjeta i situacije

Kako treba postupiti vozač vozila da bi pravodobno uočio prometnu situaciju tijekom vožnje u situaciji prikazanoj na slici?

<p>
	Kako treba postupiti vozač vozila da bi pravodobno uočio prometnu situaciju tijekom vožnje u situaciji prikazanoj na slici?</p>
voziti na potrebnom razmaku iza teretnog automobila
predviđati potencijalne opasnosti
položajem vozila zauzeti poziciju za pravodobno uočavanje uvjeta

Informacije

Preglednost je konkretan prostor što ga sudionik u cestovnom prometu može vidjeti s mjesta na kojem se nalazi. Preglednost je lošija u situacijama nepreglednih zavoja, prijevoja, ako ispred vozila vozač ima teretno vozilo ili ako se krećemo na premalom razmaku. Zato je bitno u vožnji predviđati potencijalne opasnosti i položajem vozila zauzeti poziciju za pravodobno uočavanje uvjeta. Kada vozač vozi s predviđanjem pogled iz vozila treba uvijek usmjeriti ispred vozila na udaljenosti koja se može prijeći vremenski za pet do šest sekundi ovisno o brzini i preglednosti ceste. Takvim načinom vožnje može se na vrijeme uočiti na svojoj strani ceste vozilo iz suprotnog smjera koje pretječe, vozilo koje se nepažljivo uključuje sa sporedne ceste, vozilo koje iz suprotnog smjera siječe zavoj zbog neprilagođene brzine vožnje ili naglo smanjenje brzine vozila ispred.

Odaberi pitanje