Upisi u najbolje autoškole

kvalitetna edukacija i vrhunski rezultati prilikom polaganja vozačkog ispita

Prometni propisi i pravila / Prometna pravila

Gdje je zbog neispravnosti na vozilu vozač dužan zaustaviti vozilo na kolniku autoceste ako se nađe u situaciji prikazanoj na slici?

<p>
	Gdje je zbog neispravnosti na vozilu vozač dužan zaustaviti vozilo na kolniku autoceste ako se nađe u situaciji prikazanoj na slici?</p>
uz rub desne prometne trake
na traci za zaustavljanja vozila u nuždi
na traci za usporavanje

Informacije

Na autocesti vozač ne smije zaustavljati ni parkirati motorno vozilo, osim na površinama izvan kolnika koje su za to posebno uređene i obilježene. Vozač koji je zbog neispravnosti na vozilu ili iz drugih razloga prisiljen zaustaviti vozilo na kolniku autoceste dužan ga je zaustaviti na posebnoj traci za zaustavljanje vozila u nuždi i poduzeti potrebne mjere da vozilo što prije ukloni s kolnika. Na autocesti vozač ne smije polukružno okretati vozilo, prelaziti iz trake u traku (slalomska vožnja), pretjecati zaustavnim trakom,ne držati potreban razmak, požurivati vozila ispred sebe svjetlosnim ili zvučnim znakom, niti se kretati vozilom unatrag, osim na površinama izvan kolnika koje su za to posebno uređene. Vozač na autocesti ne smije izvoditi bilo kakvu radnju kojom bi ugrožavao ili dovodio u opasnost druge sudionike u prometu.

Odaberi pitanje